1. Anasayfa
  2. Uncategorized

Dünyada ve Türkiye’de İlk Televizyon

Dünyada ve Türkiye’de İlk Televizyon
9

Dünyada televizyonu ilk olarak İskoç J.L Baird 1926’da bulmuştur. Baird kendi yaptığı cihazda insan portresini 30 satırlık bir taramayla küçük bir ekranda yayınlayarak Dünyada ilk televizyon yayınını başlatmış oldu. Baird buluşunu, 1884′te Nipkow adlı bir Alman öğrencinin çalışmalarına dayandırarak gerçekleştirdiği biliniyor.

 

İlk Televizyon

Baird’in 1926 yılında yaptığı ilk yayın ardından, 1929 yılında deneme yayınlarına başlayan BBC 1936 yılında ise Dünyada ilk düzenli TV yayına başlamıştır.

Siyah beyaz şeklinde yayın yapan televizyonlar, yaklaşık 20 yıl sonra 1950’li yıllarda ilk olarak ABD’de NBC kanalı tarafından renkli yayın yapılmıştır.

Yayın teknolojisindeki en önemli adım, 1962’de Avrupa ile Amerika arasında haberleşmeyi sağlayacak olan Telstar 2 uydusunun yörüngeye fırlatılmasıydı. Günümüzdeyse uluslararası haberleşme ve yayın amacıyla pek çok uydu kullanılmaktadır.

 

Türkiye’de İlk Televizyon Yayını

Türkiye’de ilk olarak TV yayınını İstanbul Teknik Üniversitesi başlattı. Yayınla ilgili çalışmalar 1950 yılında başladı ve verici cihazlarının gelmesiyle 1952 yılında tamamlandı. Daha sonra 1966’da TRT televizyonu Ankara’da kuruldu. 1967 yılında ise Ankara da ilk resmi yayınını başlattı.

İlk olarak siyah beyaz olan TV yayını Türkiye’de 1976 yıllında renkli olarak yayın yapmaya başlamıştır. Ülkemizin ilk TV yayınını yapan kanal ise günümüzde de devlet kanalı olarak tanınan TRT 1’dir.

 

Türkiye’de ikinci kanal olarak bilinen TRT 2 1986’da,TRT 3 kanalı 1989’da,TRT 4 kanalı 1990 yılında açılmıştır.

90’lardan sonra özel kanallar açılmaya başlanmış olup bilinen ilk özel televizyon yayın kanalı Star 1‘dir. Günümüzde ise  100’lerce kanal var ve gün geçtikçe sayısı artmaya devam etmektedir.

Bilgilendirme Kaynak : Blog Artı

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Teknoloji, Bilim ve Sosyal Medya üzerine yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler üzerine bu konular hakkında yazılar yazmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (9)

Popüler Yorumlar
  1. Teşekkür ederim bende sizi takibe aldım. Umarım sizde dileğiniz yere gelirsiniz.

  2. Aynen dediğiniz gibi zaman geçiyor ve teknoloji hızla gelişiyor. Bu gelişmelerden anında haberinizin olması için, bizler çalışmalarımıza devam ediyoruz. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

Yapılan Yorumlar
  1. Yazınızın adını Google'de aradığımız an hangi siteden aldığınız belli oluyor. Kopyala yağıştır yapmanın zararlarına girecek halim yok ama en azından yardım aldığınız sitenin ismini kaynak olarak belirtirseniz hem etik açıdan hem de yasal açıdan daha doğru bir iş yapmış olursunuz.
    Bunun dışında blogunuzu takip ediyorum. Umarım daha iyi yerlere gelirsiniz.

    • Yazılarımın hiçbirini hiçbir yere bağlı kalmadan kopyala yapıştır yapmam. Şimdiye kadar o şekilde hiç yapmadım genelde birkaç yerden araştırarak karma bir şekilde sunmayı hedeflerim. Zaten bilimsel bilgiler olduğu için ne kadar kendi cümlelerimi kurmak istesem de açıklanacak şey aynıdır. Yorumunuz için teşekkür ederim. Düşüncelerinizi sunmanız hoşuma gitti. Umarım herkes iyi yerlere gelir. Temennim o yönde.Saygılarımla.

  2. İsmail Bey umarım istediğiniz yerlere gelirsiniz. Yazınızdan güzel bilgiler edindim teşekkür ederim. Takibe başladım, eğer sizde bize destek çıkmak isterseniz. http://www.karincha.com sayfasını ziyaret edip bizi takibe alırsanız seviniriz.

  3. İlk amacının o olduğunu sanmıyorum ama zaman geçtikçe durum sizin anlattığınız gibi oldu.

  4. Güzel bir içerik olmuş, ellerinize sağlık

  5. İlk deneme yayınlarından şimdiki zamanlara kadar geldik zaman hızlı geçiyor ve teknoloji gelişiyor. Bilim bölümünüzde daha çok içerik paylaşırsanız severek okurum.

    • Aynen dediğiniz gibi zaman geçiyor ve teknoloji hızla gelişiyor. Bu gelişmelerden anında haberinizin olması için, bizler çalışmalarımıza devam ediyoruz. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir