1. Anasayfa
  2. Sağlık

Soğuk algınlığı ve grip virüsleri nasıl yayılır?

Soğuk algınlığı ve grip virüsleri nasıl yayılır?
6

Soğuk algınlığı veya grip ne kadar bulaşıcıdır?

Hem soğuk algınlığı hem de grip bulaşıcıdır ve virüslerden kaynaklanır. Bununla birlikte, soğuk algınlığına neden olan virüsler (örneğin, rinovirüsler) gribe neden olan virüslerle aynı değildir (grip virüsleri). İnfluenza için tipik inkübasyon süresi yaklaşık bir ila dört gün olmasına rağmen, bazı yetişkinler semptomların başlamasından yaklaşık bir gün önce iki hafta kadar bulaşıcı olabilir. Zatürree gibi komplikasyonlar gelişen başka kişiler bulaşıcı süreyi bir veya iki hafta uzatabilir. Soğuk algınlığı için, çoğu birey soğuk algınlığı semptomlarının gelişmesinden yaklaşık bir gün önce bulaşıcı hale gelir ve yaklaşık beş ila yedi gün boyunca bulaşıcı kalır. Bazı çocuklar grip virüslerini yedi günden daha uzun süre (bazen iki hafta boyunca) geçirebilir.

Soğuk algınlığı üst solunum yolu enfeksiyonları Nezle veya grip olup olmadığını nasıl bilebilirim?

Gripteki soğuk algınlığı için erken semptomlar benzer olabilir. Belirtiler ve bulgular öksürük, burun akıntısı ve yorgunluk hissi içerir. Geçtiğimiz birkaç gün içerisinde soğuk algınlığı veya grip hastalarıyla temas kurduğunuzu biliyorsanız, virüs bulaştığından  şüphelenmelisiniz. Ancak, grip belirtileri genellikle soğuk belirtilerden daha yoğundur. Grip olan kişilerde ateş, vücut ağrıları, üşüme ve baş ağrısı gelişebilir, bazıları ise bulantı ve kusma gelişebilir. Soğuk algınlığı semptomları daha ılımandır ve genellikle tıbbi bakım gerektirmez. Ancak, grip olduğundan şüpheleniyorsanız, tıbbi yardım almalısınız. Grip, çoğu doktorun yapabileceği hızlı testlerle sıklıkla teşhis edilebilir.olarak kabul edilir. Grip ayrıca düşük solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

Grip ve Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı ve grip virüsleri nasıl yayılır?

Soğuk algınlığı ve grip, insandan insana kolayca yayılır; grip, genellikle öksürme ve hapşırmadan kaynaklanan damlacıklarla oluşur. Damlacıklardaki soğuk virüsler çoğunlukla el ele yayılır. Bu damlacıklar bulaşıcı virüsleri içerir. Zaman zaman, bu damlacıklar çeşitli yüzeylerde toplanır ve virüs tipinin hayatta kalma durumuna bağlı olarak, enfekte olmamış bir kişi kontamine olmuş yüzeye dokunduğunda ve daha sonra ağzına veya burnuna dokunduğunda transfer edilebilir.

Ne zaman birisi soğuk algınlığı veya grip için tıbbi yardım almalı?

Kişinin depresyonda bağışıklık sistemi gibi tıbbi sorunları yoksa, çoğu birey soğuk algınlığı için tıbbi bakıma ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte, grip hastalarının aşağıdaki şartlar altında tıbbi yardım almaları gerekebilir:

  • Ateş sürekli veya çoğu zaman yüksek olur
  • Titreme
  • Kanlı balgam ve / veya yeşilimsi sarı bir renk üreten öksürük
  • Zorlu nefes
  • Göğüs ağrısı veya göğüs basıncı
  • Tekrarlanan mide bulantısı ve kusma
  • Yüz ağrısı

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (6)

Popüler Yorumlar
  1. Geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz. Biz teşekkür ederiz değerli yorumunuz için.

  2. grip aldı yerini başka bir hastalığa iki senedir boğazda faranjit ve geçmeyen öksürük yayıldı allah dermansız dert vermesin bilgilendirici yazınız için teşekkürler

Yapılan Yorumlar
  1. Bilgilendirmeler için çok teşekkürler.

  2. Grip ile ilgili İsmail çok iyi bir paylaşım olmuş

  3. grip aldı yerini başka bir hastalığa iki senedir boğazda faranjit ve geçmeyen öksürük yayıldı allah dermansız dert vermesin bilgilendirici yazınız için teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir