1. Anasayfa
  2. Bilim Haberleri

Küresel Isınma Azalmıyor Çoğalıyor

Küresel Isınma Azalmıyor Çoğalıyor
6

Grönland’ın buzulları  2003’ten dört kat daha hızlı eriyor.

Grönland daha önce bilindiğinden daha hızlı eriyor, buz 2003 yılındakinden dört kat daha hızlı geri çekiliyor.

Grönland Buzul Adaları

Grönland’a giden araştımacılar  çoğunlukla büyük buzullardan yoksun olan  buz kaybı oranının daha önce inanıldığından daha yüksek olduğunu buldu.
Burada, buzdağlarını denize iten buzullar yerine, buz aslında iç kesimlerde erimekte ve okyanusa erimiş su olarak girmektedir.
Profesör Bevis, “Bazı büyük çıkış buzulları tarafından artan buz deşarj oranlarında büyük bir sorun yaşadığımızı biliyorduk” dedi.

“Fakat şimdi ciddi bir ikinci sorunu anlıyoruz: gittikçe artan bir şekilde, büyük miktarlarda buz kütlesi, denize akan nehirler gibi erimiş su olarak ayrılacak.”

Araştırmacılar, bulgularının ABD’deki kıyı kentleri ve ayrıca İngiltere gibi yükselen deniz seviyelerine karşı hassas olan ada ülkeleri için ciddi etkileri olabileceği konusunda uyarıyorlar.Bir yarımada olan ülkemizde sonuçları ise merak edilmekte.
Profesör Bevis şunları söyledi: “Yapabileceğimiz tek şey, daha fazla küresel ısınmayı uyarlamak ve hafifletmek – etkisiz kalması için çok geç”dedi.

Bilim adamları Grönland’ın, yüzeyinin% 80’ini kaplayan buzulları ve buz tabakaları nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesine en ybüyük katkılarından biri olduğunu 2003 yılında anlamıştı.

Profesör Bevis’e göre, yeni bulgular, denizcilerin potansiyel deniz seviyesinin yükselmesinin nereden geleceğini tespit etmek için bilim adamlarının adanın doğru kısımlarını izlememiş olabileceğini gösteriyor.

Buz tabakasının Grönland çevresinin çoğunun etrafındaki hareketlerini izleyen GPS sistemleri var, ancak ülkenin güneybatı bölgesinde iyi bir kapsama alanı yoktu.

Araştırmacılar, eriyik suyu oranlarını izlemek için bu yeni bulgular göz önüne alındığında, ağı daha yoğun kılmanın gerekli olduğunu söylüyorlar.

Profesör Bevis, “Öngörülebilir gelecek için daha hızlı ve daha hızlı deniz seviyesi artışı göreceğiz” dedi.Peki  buzulların tamamen erimesi için kaç yıl kaldı.Bu konu hakkında  bir açıklama şuan için gözükmüyor.Doğa insanoğluna yaptıklarının cezasını ne zaman verecek hep birlikte görücek gibiyiz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Yerli ve yabancı kaynaklardan okuduğum haberleri hızlı ve güncel biçimde aktarmak için buradayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (6)

Popüler Yorumlar
  1. Önlem alınmamaya devam edilirse sanırım durum sizin de anlattığınız gibi sular altında olan bir Dünya boyutuna taşınacak. Tabi ki Mars yolculuğu da ayrı bir olay ama ikisini bir tutmamak gerek bence. Sonuç olarak Mars'a ayak basılması büyük bir gelişme olarak tarihe geçecek. Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz.

  2. Katılıyoruz, bir an önce harekete geçilmeli. Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz.

Yapılan Yorumlar
  1. Küresel ısınmanın arttığını anlamak için Grönland'a gitmeye gerek yok. Eskiyle yeni kışı kıyaslayın her şey ortada. Kar bile yağmıyor eskisi gibi.

  2. Bir an önce dünya devletleri bir araya gelmeli

  3. Küresel ısınmanın bu boyutlara geleceği yıllardır konuşuluyor. Ancak hiçbir önlem alınmıyor. Üstelik dünyanın doğal dengesini bozacak ne varsa, fazlasıyla yapılmaya devam ediliyor. Bilim insanları Mars yolculuğunu kafaya koydular. Geride kalanlarla beraber biz de artık bol bol yüzeriz eriyen buzullarda :)

    • Önlem alınmamaya devam edilirse sanırım durum sizin de anlattığınız gibi sular altında olan bir Dünya boyutuna taşınacak. Tabi ki Mars yolculuğu da ayrı bir olay ama ikisini bir tutmamak gerek bence. Sonuç olarak Mars'a ayak basılması büyük bir gelişme olarak tarihe geçecek. Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir