1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Alan Adı – Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alan Adı – Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
9
Etkili Domain , web siteniz üzerinde izleyiciye ilk izlenim bırakan şeydir. Bu nedenle, alan adınızı en başından doğru bir şekilde seçmek sitenizin geleceği için çok önemlidir. Doğru alan adı seçimi, ziyaretçiler tarafından kolayca ve tekrar tekrar keşfedilmekle doğrudan ilgilidir ve bunu başarmak göründüğü kadar basit değildir.

Bir alan adı seçerken akılda tutulması gereken hususların ve doğru alan adı seçiminde uyulması gerekenlerin bir listesini oluşturduk. Okumaya devam edin.

Domain ‘i Kısa tutun

İnsanların alan adınızı manuel el ile girmesi gerektiğinde fazla karakterden kaynaklı, bir tür hata yapma şansı da artar, yapılan yanlışlar nedeniyle de sizi bulamazlar. Altı harften oluşan bir uzunluk idealdir ve kesinlikle sekiz karakterden kısa olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Anlatmak istediğimize örnek vermemiz gerekirse, birileri kesinlikle hata yapacağı için ‘dunyadanenguzelhaberlervebilgiler.com’ gibi alan adlarından kaçının.

Alan Adı – Domain

Doğru etki alanı uzantısında olun 

İnternet ilk başladığında nispeten az sayıda uzantı seçeneği vardı (URL’nin son harfleri). Tekno Mercek ve çoğu işletme gibi .com kullanabilir, alternatif olarak .org‘u da seçebilirsiniz.

Bunlardan en yaygın olanları:

  • .com – Genellikle şirket, ticaret veya topluluk için kısaltma
  • .info – Bilgilendirme siteleri
  • .net – Genellikle bunlar internet altyapı siteleridir.
  • .org – Ticari olmayan kuruluşlar ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar
  • .biz – .com’ı sevmeyenler için ticari veya ticari kullanım
  • .me – Bloglar veya diğer kişisel siteler

Büyük işletmeler, ana alan adına benzer olan diğer alt alan adlarını aynı siteye veya bölgeselleştirilmiş sürümlere yönlendirerek başkasının almasının önüne geçiyor.

Yani bizim alan adımız “teknomercek.com” alt alan adı olarak “teknomercek.net”, “teknomercek.org” ve benzerlerini de alarak yönlendirme ile “teknomercek.com’a” veriyoruz. Böylelikle benzer alan adlarını da başkalarının almasının önüne geçmiş oluyoruz.

Neyi seçerseniz seçin, doğru uzantıyı seçip seçmemek arasındaki fark olabileceğini unutmayın.

Şüpheniz varsa .com ile devam edin, çünkü küresel pazarda var olan ticari varlıklar için hala en iyi seçenek olarak kabul edilir ve profesyonel bir işletmeye sahip olduğunuzu belirten bir izlenim gösterir.

Mevcut alanları kontrol edin

Siteniz için bir ad bulursanız, yapılacak ilk şey, başkasının bu alan adını zaten önceden alıp almadığını kontrol etmektir. GoDaddy‘nin seçtiğiniz ada uygun alan adı alıp alamayacağınızı test edebilmeniz için burada mükemmel bir aracı var.

Ayrıca, bu alan adının yanlış yazımlarını kontrol etmek ve bu aramaları size ulaştırmak için kayıt yaptırmayı da düşünebilirsiniz.

Başka bir web sitesine çok benzeyen bir isme sahip olmak yasal bir suçla sonuçlanabilir ve her iki taraftaki müşterileri karıştırabilir. Bu yüzden, Amazen.com veya Gooogle.com değil, kesinlikle size ait olan bir şey seçmeye özen gösterin.

Dil kontrolü yapın

Bir dil kontrolü yapmak garip bir şey gibi görünebilir, ancak Türkçe’de zararsız görünen bir kelimenin diğer dillerde daha farklı çağrışımları olabilir.

Ayrıca sitenizin daha fazla ziyaretçi tarafından bulunabilir olması ve görüntülenme sayısının artması için içeriklerinizin mümkün olduğunca fazla dilde okunabilir olması son derece kritiktir. Hem çeviri hatalarından kaçınmak hem de potansiyel ziyaretçi sayınızı artırabilmek için hedef dilinizde bir web site lokalizasyonu hizmeti alabilirsiniz.

Alan Adı – Domain

Yalnızca bir web sitesi adının istemeden önce, Dünya’nın diğer tarafındaki insanlara hakaret edip etmediğini öğrenmek için markalaşmaya çok fazla para harcamak ideal bir senaryo değildir.Ford şirketi kısa süre önce, Ford Kuga‘yı piyasaya sürdüğünde bu sapma ile karşılaştı. Dünya çapındaki ürün lansmanından sonra, Balkanlar’da 1347’den 1351’e kadar 200 milyon Avrupalı’nın ölümünden sorumlu olan “Kuga” nın Kara Ölüm kelimesi olduğu öğrenildi.

Bu tür hatalardan çok daha kötü örnekler var, bu yüzden daima kontrol edin.

Tire ve sayılardan kaçının

Bir kural olarak, kolayca karıştırılabileceği için tirelerden ve alt çizgilerden kaçının. Ve aynı sebepten ötürü, genellikle sayılardan kaçınılmalıdır, çünkü sıfır ve ‘o’ harfleri birbirine benzer olduğu için ayırt etmek zordur.

Seçiminizin akılda kalıcı olması iyidir

Web sitelerinin kolayca hatırlatılması, bulunma ihtimalinin çok daha fazla olduğu ve ayrıca sözlü olarak aktarmaları da daha kolay olmasına dikkat edin.

Hızlı ve akılda kalıcı bir alan adı bulmak zor olabilir, ancak bu kriterlere uyan bir alan adı bulmak trafik seviyeleri üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır.

Bir kelime üreteci deneyin

Yeni fikirler denemek isterseniz, sizden anahtar kelimeler alan ve onları ilginç şekillerde birleştiren çevrimiçi kelime üreteçleriyle araştırma yapabilirsiniz. Bunun güzel örneklerinden biri olan TextFixer’ı deneyerek uygun alan adınızı bulabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Teknoloji, Bilim ve Sosyal Medya üzerine yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler üzerine bu konular hakkında yazılar yazmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (9)

Popüler Yorumlar
  1. Yazıyı okuyup bilgilendiğinizi anlamak bizi mutlu etti. Yorumunuz için teşekkür ederiz.

  2. Bu aralar domain almayı düşünüyordum çok yardımı oldu teşekkürler :)

Yapılan Yorumlar
  1. Bu aralar domain almayı düşünüyordum çok yardımı oldu teşekkürler :)

  2. Alan adını kısa tutmak çok önemli. Faydalı bir makale oldu. Teşekkürler ve başarılar :)

  3. Bizim de domainimiz eksik domain almadan sizi yazınızı okumak iyi oldu.

  4. İlginiz için teşekkür ederim. İleride alan adı değişikliğine gitmek isterseniz aklınızda bulunmuş olur. Ayrıca uzantınızın .com olması sizin için daha iyi olacaktır. Ama ziyaret ettiğimde fark ettim ki hala .site olarak görünüyor. Diğer alan adlarınızı (.site dahil) ana alan adınıza yani .com'a yönlendirme vermeniz gerekli. İşlem ardından uzantınız .com olarak gözükecektir. Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz.

  5. Ford Kuga olayını bilmiyordum. Teşekkürler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir