1. Anasayfa
  2. Sağlık

Depresyon Nedir, Belirtileri Son Tedavileri, Testleri ve Daha Fazlası

Depresyon Nedir, Belirtileri Son Tedavileri, Testleri ve Daha Fazlası
6
Depresyon,üzüntü, umutsuzluk, ilgi kaybı, öfke, hayal kırıklığı veya huzursuzluk (özellikle ergenlerde) haftalarca veya yıllarca süren ve günlük yaşama müdahale eden diğer olumsuz duyguların olduğu ciddi bir akıl hastalığıdır.
Tüm insanlar kendilerini üzgün ya da mavi hissettiğinde anlar yaşarlar, ancak bu duygular genellikle birkaç gün içinde geçer ve depresyonun göstergesi değildir.Depresyon, hem onu ​​yaşayan kişiye hem de o kişinin yakın ailesine ve arkadaşlarına derin duygusal acıya neden olabilir.Depresyon önemli bir halk sağlığı sorunudur. Amerika Birleşik Devletleri’nde 15-45 yaş arasındaki insanlar için en büyük sakatlık nedenidir ve dünyadaki kadın ve erkekler için bir numaralı yaralanma veya hastalık nedenidir. Depresyonu olan kişilerin intihardan ve kalp hastalığı gibi diğer hastalıklardan ölme olasılığı daha yüksektir.
Depresyon Nedir?

Depresyon Nedir?

Tıbbi olarak tanınan çeşitli depresyon türleri vardır.En sık görülen depresyona ana depresyon adı verilir ve en azından iki hafta boyunca semptomların yaşamın zevkine veya günlük fonksiyonlara (iş, uyku ve yeme alışkanlıkları dahil) müdahale etmesiyle ortaya çıkar.Bazı insanlar yaşamlarında sadece bir büyük depresyon atağı yaşarken, diğerleri hastalığın sayısız tekrarlayan döneminden geçebilir.Buna karşılık, inatçı depresif bozukluk olarak bilinen distimi olarak da bilinen insanlar en az iki yıl boyunca sürekli devam eden depresif bir ruh hali yaşarlar.Distimi hastası bir kişi daha az şiddetli semptomlar olduğu kadar majör depresyon atakları da yaşayabilir.

Diğer yaygın depresyon türleri şunlardır:

Doğum sonrası depresyon anneler doğumdan sonra majör depresyon belirtilerini yaşamaya ettiği. Duygu durum bozukluğu çok daha güçlü ve “bebek mavileri” nden daha uzun sürüyor pek çok yeni annenin yaşadığı depresyon ve kaygı semptomlarının nispeten hafif. Aşırı üzüntü, endişe veya bitkinlik hissi annenin bebeği ile bağ kurmasını veya bakım yapmasını zorlaştırabilir.

Depresyonun kış aylarında meydana geldiği ve bazen de düştüğü ve güneş ışığı eksikliği ile ilişkili olan mevsimsel duygusal bozukluk (SAD). Bu depresyona tipik olarak sosyal geri çekilme, artan uyku ve kilo alma eşlik eder.

Şiddetli depresyonun, sanrılar (yanlış sabit inançlar) ve halüsinasyonlar (başkalarının göremediği şeyleri duyma ve görme) gibi gerçeklikle dokunma kaybına eşlik ettiği psikotik özelliklere sahip büyük depresyon. Bu psikotik özellikler, hastalık illüzyonları veya yoksulluk gibi bir temaya odaklanabilir.

Depresyonu yaşayan bazı kimselerde, eskiden manik depresyon olarak adlandırılan , aşırı yüksek (mani) ve düşük (depresyon) arasında dolaşan ruh halleri ile karakterize edilen iki uçlu bozukluk olabilir.

Kaç Kişi Depresyon Yaşıyor?

Amerika Birleşik Devletleri’nde, depresyon en yaygın akıl sağlığı bozukluklarından biridir. Ve özellikle ergenler arasında daha yaygın hale geliyor.

2016 yılında, 18 yaşından büyük 16,2 milyon yetişkin yetişkinlerin neredeyse yüzde 6,7’si en az bir tane büyük depresif dönem geçirdi. Ayrıca, 3,1 milyon ergen kızların yüzde 19,4’ü ve erkeklerin yüzde 6,4’ü büyük depresyon geçirmiştir. Ergenler arasında depresyon oranındaki artış diğer tüm yaş gruplarını geride bırakmıştır.

Kalıcı depresif bozukluk yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 1,5’ini etkiler.
NIH’ye göre, ABD’deki kadınların depresyon geçirme olasılığı (yüzde 8,5) erkeklerden (yüzde 4,8) daha fazla.

Yetişkinler arasında, 18 ila 25 yaş arasındaki insanlar en fazla depresyon riski altındadır (yüzde 10,9), 50 yaşından büyükler ise en düşük risk altındadır (yüzde 4,8).
Irksal ve etnik faktörler göz önüne alındığında, iki veya daha fazla ırksal veya etnik grupla özdeşleşen yetişkinler, en yüksek depresyon oranını göstermektedir (yüzde 10,5).

Bir depresif bölüme sahip olmak, bir başkasının yaşama riskini arttırır. Psikolojik Tıp’ta yapılan bir araştırmaya göre , ilk majör depresyon ataklarından iyileşenlerin yüzde 13’ünden fazlası beş yıl içinde başka bir atak geçirmeye devam ediyor; 10 yıl içinde yüzde 23; ve 20 yıl içinde yüzde 42.

Depresyon dünya çapında engellilik nedenidir. Depresyon ile yaşayanların yarısından az bir kısmı  ve bazı ülkelerde yüzde 10’dan daha az  ihtiyaç duydukları bakımı alıyorlar. İnsanların, eğitimli sağlık hizmeti sunanların eksikliği, sosyal damgalanma ve yanlış teşhis gibi tedavi görmesini engelleyen bir dizi faktör vardır.

 

Depresyonda olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Herkesin üzgün, umutsuz, sinirli veya yıpranmış hissettiği zamanları vardır. Ancak, yaşamınıza çoğu gün, günün çoğunda, haftalarca süren olumsuz duygular hakim değilse, depresyon olmayabilir.

Depresyonun kendini gösterebileceği tüm karmaşık yöntemleri anlamak – erkeklerde, kadınlarda ve giderek daha gençlerde  dünyada 300 milyon insanı etkileyen zihinsel bir hastalığa yönelik doğru tedaviyi bulma yolunda ilk adımdır.Depresyonun tanımlanmasının zor olmasının bir nedeni, semptomların yaşa ve cinsiyete bağlı olarak değişebileceğidir.

Depresyonda olan yetişkinler genellikle üzüntü ile boğulmuş hisseder, ergenlerde ise depresyon kendini huzursuzluk olarak ifade etme eğilimindedir. Depresyonlu kadınların kaygı ve kararsızlık gibi semptomları not etmeleri daha muhtemeldir; erkeklerde öfke ve saldırganlığı bildirmesi daha olasıdır.

Depresyon olabileceğini düşünüyorsanız, belirtilerinizi doktora açıklayın. Veya, bunu yapamıyorsanız, cep telefonunuzu çıkarın ve Google’a “depresyon” veya “klinik depresyon” yazın; PHQ-9 hasta sağlığı anketi olarak bilinen klinik olarak onaylanmış bir depresyon testine hemen girebilecek ve puanlarınızın depresyon olduğunu gösterip göstermediğini görebileceksiniz.

Depresyon belirtilerinin bir kadın döneminden bir hafta önce geliştiği ve adet döneminden sonra geçtiği, adet öncesi disforik bozukluk .

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, küresel olarak, depresyon her yaştan 300 milyondan fazla insanı etkiliyor . Bu küresel nüfusun yüzde 4,4’üne eşdeğer.

 

Depresyon Tedavi Seçenekleri

 

Depresyonda Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Depresyon geçiren kişilerin büyük çoğunluğu tedavi almak isteyenlerin büyük çoğunluğu bir tedavi bulacak, başarı oranları yüzde 80 veya 90. Ama oraya gitmek kolay değil. Doğru yaklaşımı bulmak, seçenekler genişletilip her hastanın özel ihtiyaçlarına yönelik daha hedefli hale gelse bile işe yarayabilir.

İlaçsız yardım arayan kişiler için, akupunktur, meditasyon ve yogadan bilişsel davranışçı terapiye, birinin düşüncelerinde zararlı kalıpları sağlıklı olanlarla değiştirmek için tasarlananlardan çok daha fazla seçenek var.

Antidepresanlar, özellikle araştırmacılar beyin kimyası hakkında daha fazla şey öğrendiklerinden ve daha az yan etkiye sahip olan nörolojik dengesizlikleri daha iyi düzelten yeni ilaçlar geliştirdiklerinden, güçlü bir araç olmaya devam etmektedir.En zorlu depresyon vakaları için, doktorlar elektrokonvülsif tedavi (ECT) gibi beyin stimülasyon tedavilerine yönelebilir . EKT, elektroşok tedavisinin bu kadar rezil bir şekilde yaptığı işlemden çok daha az yan etki ile hızlı rahatlama sağlayabilir.

  • Spektrumun diğer ucunda, araştırmacılar intihar depresyonu olan insanlar için kurtarma ilaçlarını araştırıyorlar: ketamin, halüsinasyonlara ve beden dışı deneyimlere neden olan ancak aynı zamanda depresyondan şaşırtıcı derecede hızlı bir rahatlama sağlayabilen bir sokak ilacı. Ketamin şu anda klinik deneylerden geçmektedir; bu arada, doktorlar bu ilacın kötüye kullanılabileceği konusunda uyarıyorlar.
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (6)

Popüler Yorumlar
  1. Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz.

  2. Ne yazık ki, bu yüzden alanımızda azimle çalışmaya devam ediyoruz. Takipte kalın.

Yapılan Yorumlar
  1. Detaylı yazınız için teşekkürler. Sanırım şu zamanda herkes az ya da çok depresyon belirtileri taşıyor…

  2. Bir çok insan depresyonda ama bundan habersiz…

  3. Son zamanlarda insanlarımızın tavır ve davranışlarında çok ciddi sorunlar gözlemliyoruz. Çok kolay suç işleyebilir bir millet haline geldik. Elbetteki bu depresyon değil ama hepimizde duygu ve durum bozukluğu olduğu aşikar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir